Hoe werkt unconscious bias?

 

September 9 2024

Ik trapte op een paar tenen toen ik mijn medejuryleden wees op onbewuste vooroordelen. Verzet is nooit leuk, maar het bestrijden van discriminatie is belangrijker, en ik zou het zo weer doen.

Een paar jaar geleden maakte ik deel uit van een jury. Onze taak was om drie klimaatpositieve zakelijke ideeën te selecteren, die een geldprijs zouden ontvangen om hun bedrijf te starten. Een geweldig concept, dat veel studententeams had aangetrokken die impact wilden maken. In de eerste ronde beoordeelden we de ideeën op papier. In de tweede ronde mochten de top zeven – vijf witte mannen, één witte vrouw en één vrouw van Aziatische afkomst – hun ideeën live presenteren aan de jury. De scores werden opgeteld om drie winnaars te selecteren. Het beste idee in de eerste ronde kwam van de jonge vrouw van Aziatische afkomst. Maar na de tweede ronde, de live presentatie, haalde ze niet eens de top drie! Hoe kon dat gebeuren? Dit zou te verklaren zijn als ze een blackout had gehad, vragen niet goed had beantwoord of alles van papier had afgelezen. Maar dat was niet het geval. Het was een solide presentatie. Hoe kon dit worden verklaard?

Als we aan een succesvolle ondernemer denken, denken we aan witte mannen zoals Bill Gates, Elon Musk of Richard Branson. De Quote 500 staat vol met witte mannen. Het is logisch dat wanneer we ons de volgende succesvolle ondernemer voorstellen, ons brein onwillekeurig deze beelden oproept. Dus als we een winnaar kiezen, is dat wat we zoeken. Dit is unconscious bias. Ik heb het ook. We hebben het allemaal. Iedereen die ooit een computertest over onbewuste vooroordelen heeft gedaan, waarbij je in een fractie van een seconde keuzes moet maken, weet dat je brein shortcuts neemt. Bewustzijn hiervan is zo belangrijk voordat je beslissingen neemt. Anders discrimineren we onbedoeld en versterken we de status quo.

Dit legde ik uit aan mijn medejuryleden, waarbij ik hen vroeg om hun keuzes te heroverwegen, voor het geval ze dachten dat dit een rol had gespeeld in hun keuze. Het aanpakken hiervan is gevoelig. Zonder twijfel hadden ze het allemaal goed bedoeld. En hoewel ik benadrukt had dat ik wist dat ze het goed bedoelden, waren veel reacties defensief. ‘Onzin!’, ‘Ik had hen meer moeten waarderen.’ Maar sommigen waren moedig genoeg om naar hun eigen patronen te kijken en dit te overdenken, en bedankten me zelfs dat ik het ter sprake had gebracht. Uiteindelijk konden we allemaal opnieuw onze top drie indienen, en de jonge vrouw van Aziatische afkomst haalde het wel en kon met het prijzengeld haar bedrijf starten.

Onbewuste vooroordelen op basis van gender, ras of seksuele oriëntatie, blijven een groot probleem bij werving, investeringen en in veel andere gebieden. Als we iets willen veranderen, is het zo belangrijk om ons bewust te zijn van onze eigen onbewuste vooroordelen, en die aan te pakken wanneer we ze zien! Zelfs als dat betekent dat we wat opschudding veroorzaken.